Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Főzés, sütés...

 

 Mákos piskótatekercs citromos mascarponekrémmel 

Hozzávalók kb. 10 szelethez:

m.jpg • 10 dkg porcukor
• 3 tojás
• 10 dkg liszt
• 2 evőkanál egész mák
A krémhez:
• 2 tojássárgája
• 10 dkg cukor

 

 


 • 1 dl frissen facsart citromlé
• 1 citrom héja
• 20 dkg mascarpone vagy natúr krémsajt

A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. 4-5 perc alatt elektromos habverővel keverjük habosra a cukrot a tojásokkal. Kifehéredik, krémes lesz, sokszorosára nő. Szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a mákot, majd öntsük a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe, süssük 15 perc alatt készre. A kész piskótát még melegen tekerjük fel, hagyjuk így kihűlni.

A krémhez a tojássárgájákat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a citromlevet és a -héjat, majd lassú tűzön, kevergetve sűrítsük be a krémet. Forgassuk össze a

 

 


 

 

 mascarponéval. Tegyük a hűtőbe, hogy szilárduljon, majd ha már megfelelő az állaga, töltsük a kitekert piskótába, majd újra tekerjük fel.

 

 

 
Citromkrémes torta habsipkával
c.jpg

 
 
Hozzávalók 21 cm átmérőjű tortához:

A tésztához:
• 17 dkg finomliszt
• 10 dkg puha vaj/margarin
• 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
• 1 evőkanál cukor
• 1 tojás
• 1 dl tej
• csipet só
• 1 csapott teáskanál sütőpor
A citromkrémhez:
• 2 darab citrom
• 1 darab narancs
• 3 tojássárgája
• 1 egész tojás
• 10 dkg cukor
• 1 evőkanál keményítő
• 8 dkg vaj/margarin
A tojáshabhoz:
• 3 tojásfehérje
• 15 dkg porcukor
• 1 csapott evőkanál étkezési keményítő

Keverjük össze alaposan a tészta hozzávalóit, öntsük 21 cm-es kapcsos tortaformába, és 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük készre, tűpróbával ellenőrizzük. A kihűlt torta közepét vágjuk ki úgy, hogy az alja megmaradjon, illetve az oldalán körben 1 cm-es tésztaperem legyen. (A kivájt részből készíthetünk például kókuszgolyót.) A krémhez reszeljük le a citromok héját, a narancs és a citromok levét facsarjuk ki. A sárgájákat és az egész tojást verjük fehéredésig a cukorral, keverjük hozzá a keményítőt, majd a citrusok levét, a reszelt héjat (a lé 2 dl legyen, ha kevesebb, vízzel öntsük fel). Melegítsük lassan a krémet, folyamatosan kevergetve sűrűsödésig, ekkor keverjük el benne a vajat/margarint. Töltsük a citromkrémet a tortába. 

A habhoz a fehérjéket elektromos habverővel verjük habosra, de ne keményre, ekkor kezdjük el kanalanként adagolni hozzá a porcukrot. Minden kanál után verjük a habot 1-2 percig, míg a krém egészen fényes, kemény, formázható lesz. A végén keverjük bele a keményítőt is. Kanalazzuk a tojáshabot a tortára, formázzunk csúcsokat vagy hullámokat, süssük 160 °C-os sütőben 20 percig. Ne piruljon meg a hab, csak szilárduljon meg a széle. A sü
tőben hagyjuk kihűlni, majd szeletelés előtt legalább 30 percre kerüljön a hűtőbe.
 
 
Kaszinó tojás

tojas.jpg

 
Hozzávalók:
20 db-hoz 
10 tojás 
1 nagy tejföl 
ízlés szerint mustár, 
ízlés szerint majonéz, 
majoranna 
aki szereti bazsalikom, 
kakukkfü 
fehér bors 


Elkészítés:
A tojásokat megfözöm, kettévágom, sárgáját egy tálba teszem. A sárgájához adok pici mustárt, majonézt, majorannát, sót, borsos, (ízlés szerint bazsalikom kakukkfü) sót. Alaposan kikutyulom. A kettévágott tojásokat egy kis peremes tálra teszem, visszatöltöm a belsejébe a kikutyult tölteléket, és majonnézzel hígított tejföllel leöntöm. Tetejére egy kis majorannát szórok. Jól leütve tálalom.

Elkészítési idő: 40 perc

 

 Vörös áfonyás-kókuszkrémes tortatorta.jpg

Hozzávalók 18 cm-es formához:

• 5 nagy tojás
• 15 dkg cukor
• 20 dkg liszt
• 1 evőkanál kakaópor
• 1 evőkanál instant kávé
A kókuszkrémhez:
• 15 dkg kókuszreszelék
• 5 dl tej
• 10 dkg kristálycukor
• 1 zacskó vaníliás puding (főzős)
• 10 dkg vörös áfonya

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A tojásokat a cukorral elektromos habverővel verjük 4-5 perc alatt habosra, míg kifehéredik, habos, könnyű lesz. Szitáljuk hozzá a lisztet, a kakaóport és az instant kávét, majd keverjük el. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 18 cm-es kapcsos tortaformát, öntsük bele a tésztát (majdnem a tetejéig ér), tegyük be sülni 35-40 percre. Tűpróbával ellenőrizzük. Kihűlés után vágjuk négy kerek lapra.

A krémhez a kókuszt keverjük el 2 dl tejjel és 2 evőkanál cukorral, forralva, főzve puhítsuk meg a reszeléket. A maradék tejből, cukorból és a pudingból főzzünk sűrű krémet, majd keverjük el a kókuszos résszel. Osszuk szét a krémet kétharmad-egyharmad arányban, a nagyobb mennyiséghez keverjük hozzá a vörös áfonyát. Kenjük meg rétegenként a piskótalapokat az áfonyás krémmel, végül kenjük körbe a tortát a fehér krémmel. Tegyük hűtőszekrénybe 12 órára

 

Házi csokoládécsoki.jpg

Hozzávalók 1 táblához:

• 10 dkg fehér vagy étcsokoládé
• 2 dkg vaj
• 5 dkg kandírozott gyümölcs, aszalványok, csonthéjasok vegyesen
• fehér csokoládéhoz reszelt citrom-, étcsokoládéhoz reszelt narancshéj

Elkészítés:

Törjük apró kockákra a csokoládét, adjuk hozzá a vajat, majd vízgőz felett lassan olvasszuk meg. Keverjünk bele ízlés szerint reszelt citrushéjat (vagy a tetejére is szórhatjuk). Simítsuk a csokoládét szilikon őzgerincforma aljára, szórjuk rá és enyhén nyomkodjuk bele a magokat, aszalványokat. Tegyük a hűtőszekrénybe szilárdulni. Celofánba csomagoljuk.

Sütinyalóka (könnyű)

 

nyalokasuti.jpg

 

 


Hozzávalók 10 darabhoz:

• 10 dkg liszt + a nyújtáshoz
• 1 csapott teáskanál sütőpor
• 5 dkg kristálycukor
• 5+5 dkg vaj
• 1 tojás
• 1 evőkanál kakaópor
• 5 dkg darált dió
• 2 evőkanál baracklekvár
• 1 evőkanál rum
• 10 dkg étcsokoládé vagy fehér csokoládé a burkoláshoz
• színes cukorka a szóráshoz

Elkészítés

Keverjük el a lisztet a sütőporral, a cukorral, kézzel morzsoljuk össze 5 dkg hideg vajjal, adjuk hozzá az egész tojást. Gyúrjuk homogénre a tésztát, tegyük 30 percre a hűtőbe. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, lisztezett deszkán nyújtsunk fél cm vastag téglalapot a keksztésztából, majd süssük ki 8 perc alatt. A kihűlt kekszet morzsoljuk össze, keverjük el a kakaóporral, a dióval, a lekvárral, a másik 5 dkg vajjal és a rummal. Gyúrjuk össze a masszát, formáljunk gömböket, tegyük a hűtőbe, hogy összeálljon. Jól hűtsük le, hogy pálcikára tudjuk majd húzni. Törjük apró kockákra a csokoládét, majd vízgőz felett nagyon kíméletesen olvasszuk meg. Forgassuk meg benne egyenként a gömböket, szúrjuk színes szívószálra vagy hurkapálcára, állítsuk pohárba, szórjuk meg cukorkával. Tegyük a hűtőbe, hogy megszilárduljon a csokoládé. Celofánba csomagoljuk.

Szirupos narancslekvárlekvar.jpg

Hozzávalók két 3 dl-es üveghez:

• 1 kg narancs (4 nagy darab, a héjával együtt)
• 5 dl víz
• 70 dkg cukor
• 1 darab citrom

Elkészítés:

A narancsokat sikáljuk meg alaposan! Héjastól negyedeljük őket, majd vágjuk vékony szeletekre, tegyük lábosba. Adjuk hozzá a vizet és a cukrot, forraljuk 1,5 órán át! Amikor már egészen sűrű, szirupos, facsarjuk hozzá a citrom levét, egyet forraljunk rajta. Forrón töltsük üvegekbe, hagyományos módon, takarók között dunsztoljuk. Évekig eláll. Fagylaltokhoz, süteményekhez kiváló, ám mivel sokkal édesebb a hagyományos lekvároknál, kenyérre kenni nem ajánlott.